Wróć do listy

Jadłospis 3-7 czerwca 2019 r.

Jadłospis
03.06.- 07.06.2019r.
 
PONIEDZIAŁEK 03.06.19
ŚNIADANIE płatki kukurydziane z miodem na mleku, pieczywo mieszane z masłem, polędwica z indyka, serek kanapkowy śmietankowy, ogórek zielony, pomidor, herbata  z cytryną
OBIAD zupa – pomidorowa z ryżem,
drugie danie – kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z masłem i bułką, herbata
PODWIECZOREK ciasto drożdżowe, arbuz, herbatka owocowa
alergeny: 1,3,7,9
WTOREK 04.06.19
ŚNIADANIE pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata  z cytryna
OBIAD zupa – ogórkowa,
        drugie danie – makaron z truskawkami w żelu, kompot
PODWIECZOREK budyń śmietankowy, biszkopty, jabłko, herbatka owocowa
alergeny: 1,3,7,9
ŚRODA 05.06.19
ŚNIADANIE pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy, serek topiony śmietankowy, pomidor, rzodkiewka, herbata z cytryną, kakao
OBIAD zupa – krem z jarzyn z zacierkami,
        drugie danie – kotlet rybny, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot
PODWIECZOREK chałka z masłem, truskawki, sok owocowy
alergeny: 1,3,4,7,9
CZWARTEK 06.06.19
ŚNIADANIE pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, serek kanapkowy ze szczypiorkiem, sałata, rzodkiewka, ogórek, herbata z cytryną
OBIAD zupa – koperkowa,
        drugie danie – potrawka z kurczaka, kasza kus-kus, mizeria ze śmietaną, woda mineralna
PODWIECZOREK serek homogenizowany,  pałki kukurydziane, jabłko, herbatka owocowa
alergeny: 1,3,7,9
PIĄTEK 07.06.19
ŚNIADANIE musli na mleku, pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony, twarożek waniliowy, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata z cytryną
OBIAD zupa – z fasolką szparagową,
        drugie danie – kluski leniwe z masłem i bułką, sok „Kubuś”
PODWIECZOREK wafle ryżowe z kremem kakaowym, truskawki, sok owocowy
alergeny: 1,3,7,9
 

 
ALERGENY:
1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).                                
8.Orzechy.                                                                                                                             
9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
12. Dwutlenek siarki.
13. Łubin oraz produkty przygotowane na jego bazie.
14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 
  
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
 
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza(w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występująceju dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
 
ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA
Instytut Żywności i Żywienia
Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
 Udział procentowy posiłków:
1. Przy pobycie ośmiogodzinnym i co najmniej trzech posiłkach / śniadanie,
obiad, podwieczorek/ udział procentowy powinien wynosić ok. 70 – 75% całodziennego
zapotrzebowania energetycznego.
2. Posiłek obiadowy - powinien stanowić 30% całodziennego zapotrzebowania
energetycznego
 Rozkład posiłków:
1. Przy pobycie ośmiogodzinnym - minimum trzy posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek.
2. Przy pobycie pięciogodzinnym muszą być dwa posiłki główne: śniadanie i obiad.
ŚNIADANIE   
Powinno być obfitym posiłkiem
W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao.
W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.
OBIAD
-najbogatszy w energię (kalorie) posiłek,
- powinien być wysokoenergetyczny,
- powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy),
- powinien się składać z dwóch dań:
pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;?
drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki,?
- powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki,
- jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia,
- jeżeli nie pokrywa zalecanego zapotrzebowania kalorycznego, tj. ok. 35% całodziennej racji pokarmowej, powinien być uzupełniany deserem (podwieczorkiem).
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
PODWIECZOREK
Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno–owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.
KOLACJA
Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 - 3 godziny przed snem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.
 
Nasze przedszkole
 oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie:
- śniadanie
- obiad (zupa , II danie)
- podwieczorek
które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej.
         Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
             Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny dla rodziców na tablicy przy szatni dziecięcej oraz na powyższej stronie internetowej naszego przedszkola.
W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. 
UWAGA:
Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną.. 
Zawsze jesteśmy przygotowani nadokładki!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH
 zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku
/ wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /
par. 2 
          1.   Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
           2.    Środki spożywcze o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:
1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup spożywczych: 
produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia
6) każdego dnia były podawane:
    a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
    b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych
    c) warzywa lub owoce w każdym posiłku
    d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.
par.3.  
          Do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w przepisach, o których mowa w par. 4.
par. 4.
          Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpień 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256)
par. 5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r.
Minister Zdrowia: K. Radziwiłł
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------